Spiseforstyrrelser

Det er rundt 120.000 mennesker i Norge som har spiseforstyrrelser. Både jenter og gutter. Men ca. 90% av de som får det er jenter. De fleste får spiseforstyrrelser når de er mellom 13 og 25 år gamle. Spiseforstyrrelser er en psykisk lidelse og kan ofte komme i forhold til depresjon, reklame, mote, modeller, venner og familie. Spiseforstyrrelser deles inn i tre hovedgrupper: Anoreksi, bulimi og tvangsspising, men det er også noe som heter uspesifisert spiseforstyrrelse. Her havner skriver jeg bare om spiseforstyrrelser, siden jeg har lest mye om det før. Men dette innlegget tok jeg av ei som skrev om alle forstyrrelsene. 

Anoreksia

Det egentlige navnet er anorexia nervosa. Det er oftest unge jenter som får anoreksia, bare 5% er gutter. Ca. 10% av de som har spiseforstyrrelser har anoreksia. De som har anoreksi er veldig opptatt av å gå ned i vekt og  trener ofte mye for å forbrenne flere kalorier enn de får i seg. Sykdommen begynner ofte med at man sulter seg, men går så over til at man ikke klarer å få i seg mat. Dette gjør at en anorektiker kan få et helt forvrengt selvbilde. Etter hvert som hun/han blir tynnere, ser hun/han seg selv som tykkere.
 
De som har anoreksia tenker nesten alltid på mat og kalorier og har ofte lyst på mat uten å være sultne. De føler at de har kontroll over seg selv fordi de klarer å la være å spise selv om de vil. De som sulter gjør dette for å få oppmerksomhet. Det kan også være for å prøve å fortrenge at de har menneskelige behov. Grunnene til at sykdommen anoreksia utvikles er forskjellig. 

Utløseren for sykdommen
Ofte dramatiske hendelser i personens liv. Kan f.eks være at personen har vært utsatt for mishandling, har fått barn, gått gjennom en skillsmisse og å oppleve dødsfall i nær omkrets. 
Andre grunner kan være slankepress eller at modeller og andre kjente personer er veldig slanke. Mange av de som har anoreksia går etter en stund over til å ha bulimi eller tvangsspising. 

Her er det en video som dere også kan se: 

Jeg vet at det er mange jenter som ser seg på samme måten, hver gang de ser seg i speilet. Men jeg håper at dere en dag vil se deres virkelige " deg ". Spisefortyrrede mennesker er ikke pene, og iallefall ikke når de blir så sykt tynne. Og jeg mener ikke noe vondt i det jeg sier. Men vi mennesker er skapt for å ha litt fett på kroppen, vi skal ikke la huden henge og ribbeina syntes igjennom huden. Det er helt feil. Og selvom spiseforstyrrelser ikke kommer fordi man vil, så må man prøve og innse at det ikke er mye pent. Jeg har aldri hatt litt "flesk" på kroppen, jeg kjenner og vet om personer som er forferdelig tynne og er nesten bare skapt av bein. Men de har ikke spisefortyrrelser, men de ble født slik. Men det er mye finere når de har noe på kroppen, enn ingenting.. 

Dessuten vil gutter mye heller ha en jente som veier noe, og vet dere? De bryr seg sjeldent. Det er helt sikkert noen forferdelige mannfolk her i verden som bryr seg, men det er ikke mange. Og en ting til; jeg tror ikke en normal gutt/mann, ville likt å se skinn og bein vandre rundt og bli forelsket i det. Selvom man faller for personligheten, så blir nok også guttene skremt ifra det, dersom du har en sykdom som du ikke kan noe for. Aner ikke om jeg har noen anoretikere eller noen spiseforstyrrede som leser bloggen min. Men om dere finnes her; jeg håper dere leser dette, dette er ikke ment vondt og jeg har ikke noe imot slike folk! For jeg vet aldri om jeg faktisk kan få det en dag, om jeg fortsetter å tenke slik jeg gjør. hehe, det tar vi en annen dag! :) 

Hva tenker du om dette? 
Har du hatt det selv eller har det?
Har dere noen venner som har det?  

6 kommentarer

irina hanssen
-10.12.2012 kl:14:23


uff.. spiseforstyrrelser er så fælt! vet om noen som har hatt det :/
okisandra - kommenterer tilbake
-10.12.2012 kl:15:29


bra skrevet!
Belleboe
-10.12.2012 kl:19:05


Spiseforstyrrelser er forferdelig :/ Jeg vet ikke om jeg kjenner noen som har det/har hatt det, det er ikke alltid man legger merke til det. Men ingen nære iallefall.
Silje Andersen
-10.12.2012 kl:20:14


Spiseforstyrrelser er så utrolig fælt og unødvendig... Syns så synd i de som faktisk har det. Nei, kjenner ingen som har det, og har heller ikke hatt det selv
The Hsk
-15.12.2012 kl:17:32


Spiseforstyrrelser er dumt. Synes synd på de menneskene som har det...
Jenny Eide
-15.12.2012 kl:22:49


bra du skriver om det!

Skriv en ny kommentar